Eelt
Eeltvorming is een natuurlijke reactie van de huid op druk of wrijving. Er wordt een natuurlijke beschermlaag gevormd zodat de weerstand van de huid wordt verhoogd.
Overmatig eelt
Overmatig eelt kan aanleiding geven tot vervelende klachten zoals pijnlijke drukplekken, kloven en likdoornvorming. Sommige mensen hebben meer aanleg voor het vormen van overtollig eelt dan andere. Daarnaast kan een verkeerde stand van de voeten of foutief schoeisel de oorzaak zijn. Is de schoen te klein dan ontstaat te veel druk van de schoen boven op de tenen. Ook schoenen die te groot zijn kunnen extra eelt veroorzaken omdat er constante wrijving ontstaat tussen de huid en de schoen. Ook het lopen op slippers of blote voeten bevordert de aanmaak van eelt.

voor behandeling

na behandeling

Wat kan u er zelf aan doen
regelmatig eelt verwijderen met een eeltvijl
regelmatig uw pedicure bezoeken, deze verwijderd vakkundig en pijnloos uw overtollige eelt
regelmatig incremen van de voeten om het eelt soepel te houden

Kloven
Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. De oorzaak is vaak een droge huid met veel eelt of juist een verweekte huid.
Kloven aan de hiel
Aan de hiel ontstaan kloven wanneer de huid extra droog is, meestal in combinatie met overmatige eeltvorming. Doordat het eelt vaak droog en niet elastisch is leidt dit gemakkelijk tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs gaan bloeden.
Behandeling
De randen van een kloof zijn vaak hard en droog waardoor genezing wordt bemoeilijkt. Uw pedicure zal de randen van de kloven zoveel mogelijk verwijderen net als de rest van het overtollige eelt. Hierna is het van belang dat u de huid soepel houdt m.b.v. een vette crème. Bezoek regelmatig uw pedicure om het eelt dun te houden want hoe dikker het eelt hoe dieper de kloven. Vochtige kloven tussen of onder de tenen.Deze ontstaan vaak door een schimmelinfectie van de huid. Zie verder bij ‘zwemmerseczeem’.

Voetwratten
Een gewone wrat is een bloemkoolachtige uitstulping van de huid, veroorzaakt door een virusinfectie. Een voetwrat op de voetzool is, a.g.v. het lichaamsgewicht plat, daardoor is deze vaak moeilijk te onderscheiden van een likdoorn. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als men er bovenop drukt. Voetwratten zijn zeer besmettelijk en verdwijnen op den duur vanzelf, hoewel dit soms jaren kan duren. De voetwrat wordt in principe door uw huisarts behandeld maar kan na toestemming van uw huisarts ook door uw pedicure worden behandeld.

Likdoorn
Een likdoorn, ook wel eeltpit of eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Dit eelt wordt door de druk van bijvoorbeeld de schoen naar binnen gedrukt in de vorm van een kegeltje. De punt van de kegel, de eeltkern, kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor veel pijn veroorzaken. De oorzaak moet meestal worden gezocht in het dragen van verkeerd schoeisel, te klein of te smal. Ook kan een verkeerde stand van de voeten verschillende drukplekken veroorzaken m.a.g. likdoornvorming.
Behandeling
Na het desinfecteren van de huid wordt met een mesje overtollig eelt verwijderd, waarna de likdoorn grotendeels kan worden weggesneden. U voelt hier niets van, eelt is immers dode huid. Hierna wordt de rest van de likdoorn, de pit, machinaal verwijderd met een klein freesje. Dit kan soms behoorlijk diep gaan, maar ook dit is pijnloos. Naast de normale likdoorn is er ook nog de neuro-vasculaire likdoorn. Bij dit type zijn er gevoelszenuwen en bloedvaatjes in de eeltkern doorgegroeid. Deze likdoorns zijn zeer pijnlijk ook tijdens het verwijderen. Daarom worden deze likdoorns niet weggesneden maar met een pakking behandeld. Deze pakking bevat een etsende zalf die de likdoorn aantast. Na drie dagen kan de dode en gevoelloze huid worden verwijderd, deze behandeling moet meestal een aantal keren worden herhaald. Blijft echter de oorzaak van de likdoornvorming bestaan dan kan een likdoorn al binnen een of twee weken teruggroeien. U zult dan de oorzaak aan moeten pakken, dit kan bestaan uit het aanpassen of vervangen van uw schoenen, het dragen van orthesen om drukplekken te verminderen of het laten vervaardigen van inlegzolen om de stand van de voet te verbeteren.

Ingroeiende teennagel
Hoe ontstaan ingroeiende teennagels?
Grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn de druk door slecht passende schoenen, het verkeerd knippen van de nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Het kan ook een kwestie van aanleg zijn b.v. een krulnagel.
Oorzaken
Slecht passende schoenen
Zijwaartse druk van te smalle schoenen dwingt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk duwt de nagel dieper in het nagelbed. Te kleine schoenen duwen de huid van de teentop tegen de nagel.
Verkeerd knippen
Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering.Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de nagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. De nagels dienen minimaal 1 millimeter over de teentoppen uit te steken.
Een andere veelgemaakte fout is dat men de hoek van de nagel schuin wegknipt om de pijn te verlichten. Ook hier krijgt de nagelwal weer de kans om ‘zijn buik’ te laten hangen. Doordat de nagel diep wordt weggeknipt kan men slecht zien of de hele hoek is weggehaald. Vaak blijft een kleine splinter achter die bij het groeien van de nagel in de huid dringt met vaak ernstige ontstekingen tot gevolg.
Splintervorming ziet men ook vaak bij jonge kinderen die hun nagels afscheuren i.p.v. knippen.
hoe voorkom je ingroeiende teennagels?
knip nagels altijd recht af
knip de nagels niet te kort
knip nooit de hoeken weg
draag schoenen die ruim genoeg zijn
scheur nooit de nagels af maar gebruik hiervoor een nagelschaartje
Behandeling
Zie voor de behandelingsmogelijkheden het hoofdstuk ingroeiende teennagels

Wintertenen
Wintertenen (wintervoeten) ontstaan door een abnormale reactie van de kleine bloedvaten in de huid bij blootstelling aan kou. Het gevolg daarvan is rode, gloeiende, vaak jeukende plekken op de aan kou blootgestelde plekken. Een enkele keer kunnen blaren of wonden ontstaan. Meestal gaan de plekken vanzelf weer over binnen een week, maximaal 3 weken. De oorzaak is niet bekend. Deels speelt een erfelijke aanleg mee, want het komt in sommige families meer voor. Het wordt ook wat vaker gezien bij mensen met een slechte voedingstoestand, b.v. bij anorexia nervosa.
Behandeling
Behandeling is moeizaam maar u kunt baat hebben bij onderstaande aanwijzingen
vermijd blootstelling aan kou en vermijd temperatuurswisselingen
draag dikke warme sokken
draag warme, ruime en goed isolerende schoenen
draag geen nauwe of knellende schoenen
zorg dat schoenen en sokken droog blijven
zorg ook in huis voor een warme omgeving
gebruik vooral geen hete kruiken of andere warmtebronnen
Medicamenteuze behandeling: de aangedane plekken kunnen worden ingesmeerd met lokale middelen die de huiddoorbloeding verbeteren

Zwemmerseczeem
Zwemmerseczeem is eigenlijk een foutieve benaming het gaat hier namelijk niet om een eczeem maar om een infectie met een huidschimmel. De infectie begint meestal tussen de vierde en vijfde teen. De plek is wit en vaak vochtig, soms met pijnlijke kloven. Ook kan er roodheid, schilfertjes en jeuk ontstaan. Als de infectie niet wordt behandeld kan de schimmel zich uitbreiden over de hele voet en zelfs de nagels aantasten.
Hoe wordt de infectie vastgesteld?
Meestal kan de huisarts of de pedicure ‘op het oog’ vaststellen of het om een huidschimmel gaat. In twijfelgevallen kunnen wij een huidschilfer opsturen naar het Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium, u krijgt binnen tien dagen uitsluitsel en een gedegen advies. Zie schimmeldiagnostiek.
Behandeling
Smeer uw voeten, gedurende twee a drie weken, dagelijks in met een schimmeldodende zalf. Deze kunt u verkrijgen via uw huisarts of pedicure. Daarnaast is het belangrijk uw schoenen en sokken mee te behandelen om herinfectie te voorkomen.
Hoe voorkom ik een voetschimmel?
Een voetschimmel gedijt het beste in een vochtige en warme omgeving. Bovendien is een hoge pH-waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Om een voetschimmel te voorkomen of zo snel mogelijk te genezen kunt u de volgende aanwijzingenin acht nemen:
was de voeten zonder zeep ( of met een zeep met een zure pH-waarde) want regelmatig wassen met zeep tast de pH-waarde van de huid aan
droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen
gebruik, bij een schimmelinfectie, voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze op minimaal 85°
draag sokken die zoveel mogelijk vocht op kunnen nemen
draag schoenen die kunnen ventileren
draag in openbare wasruimtes en zwembaden altijd badslippers
Gebruik, bij een schimmelinfectie, een schimmeldodende crème
behandel schoenen en sokken met een schimmeldodend middel, de sokken kunt u ook op 85° wassen of binnenstebuiten, in een niet al te volle wasmachine, zodat geïnfecteerde huidschilfers kunnen wegspoelen

Kalk en schimmelnagels
Meestal wordt een schimmelnagel ook kalknagel genoemd maar er is een wezenlijk verschil
Kalknagels
Een kalknagel is een sterk verdikte nagel met een witte of geelachtige verkleuring. In de lengte kunnen strepen en ribbels voorkomen. De oorzaak is meestal een verminderde voedingstoestand van de nagels veroorzaakt door ouderdom of suikerziekte. Ook kunnen medicijnen of eczeem een rol spelen.
Behandeling
Zijn uw kalknagels het gevolg van medicijngebruik dan zullen na het stoppen van uw medicijn de nagel meestal weer gezond uitgroeien. Ligt de oorzaak echter in een verminderde voedingstoestand van de nagel dan kan er geen sprake zijn van ‘genezing’. Voor een mooier resultaat kunt u wel de nagels dunner laten frezen en polijsten waarna u ze zonder problemen kunt lakken.
Schimmelnagel
Een schimmelinfectie is een nagel die geïnfecteerd is door een schimmel en heeft een doffe, brokkelige en soms verdikte nagelplaat die geelbruin kan verkleuren. Een infectie begint meestal aan de grote teen met een witte of gele plek aan het nageluiteinde of zijkant van de nagel. Deze fase van een schimmelinfectie kan wel jaren duren, maar uiteindelijk zullen in de meeste gevallen ook de andere teennagels geïnfecteerd raken. Ook zal de infectie zich over de gehele nagel gaan uitbreiden en kan de nagelplaat zich zodanig verdikken dat dit pijnklachten kan geven. Schimmelnagel voor de behandeling...en na het verwijderen van zoveel mogelijk geïnfecteerd weefsel

schimmelnagel voor de behandeling...

...en na verwijderen van zoveel mogelijk geinfecteerd weefsel

Een schimmelnagel of een kalknagel?
Wilt u zekerheid of u te maken heeft met een schimmelnagel of een kalknagel dan kunt u dit laten testen. Zie schimmeldiagnostiek.
Behandeling
Een schimmelnagel gaat nooit vanzelf weg, wilt u van uw schimmelnagels verlost worden dan kunt u kiezen tussen verschillende behandelingsmogelijkheden. Daarnaast is het belangrijk dat u de pedicure bezoekt.
Medicijnen
De huisarts kan u medicijnen voorschrijven, deze moeten minimaal drie maanden worden geslikt. Na drie maand zijn de schimmels en de sporen dood maar heeft de nagel nog minstens 9 maand nodig om weer gezond en mooi uit te groeien.

voordelen:
relatief eenvoudige behandeling die ‘slechts’ drie maanden duurt

nadelen:
aangezien een nagel nagenoeg geen bloedvoorziening heeft kunnen medicijnen slecht ter plaatse komen, voor een goed resultaat zijn sterke medicijnen nodig die vervelende bijwerkingen tot gevolg kunnen hebben

pedicurebehandeling:
ook bij medicijn gebruik kan het zinvol zijn uw nagels door de pedicure te laten verzorgen. Bij sterk verdikte nagels is het belangrijk de nagels dunner te frezen want achter de schimmelnagel zal een gezonde nagel groeien. Moet de nieuwe en gezonde nagel deze dikke massa voor zich uitschuiven dan zal de groei zich vertragen, wat niet bevorderlijk is voor het genezingsproces.

Tinctuur
Tinctuur is o.a. verkrijgbaar bij uw pedicure, dit is een schimmeldodend middel in de vorm van druppels of spray. Voor een goed resultaat moet u zolang druppelen tot de nagel weer gezond is uitgegroeid. Dit kan dus wel een half jaar tot een jaar duren, afhankelijk van de ernst van de infectie. Laat u zich bij het aanschaffen van een tinctuur het liefst voorlichten door een pedicure, deze heeft naast de kennis ook de ervaring in huis. Zij verkoopt niet alleen de producten maar ziet ook de resultaten van verschillende producten.

voordelen:
u hoeft geen zware medicijnen te slikken.
De behandeling is relatief goedkoop, voor nog geen € 20,00 heeft u een tinctuur  en een schimmeldodend middel voor uw schoenen.
De behandeling is mogelijk zonder tussenkomst van de huisarts.

nadelen:
aangezien een nagel nagenoeg geen bloedvoorziening heeft kunnen medicijnen slecht ter plaatse komen, voor een goed resultaat zijn sterke medicijnen nodig die vervelende bijwerkingen tot gevolg kunnen hebben.

pedicurebehandeling:
ook bij medicijn gebruik kan het zinvol zijn uw nagels door de pedicure te laten verzorgen. Bij sterk verdikte nagels is het belangrijk de nagels dunner te frezen want achter de schimmelnagel zal een gezonde nagel groeien. Moet de nieuwe en gezonde nagel deze dikke massa voor zich uitschuiven dan zal de groei zich vertragen, wat niet bevorderlijk is voor het genezingsproces.

Gelnagels
Een ideale oplossing tijdens de zomer. Na het verwijderen van zoveel mogelijk geïnfecteerd nagelweefsel wordt een hechtlaag tussen de nagel en de gel aangebracht. Zowel de hechtlaag als de gel bevatten een schimmelwerend middel die ongeveer vier weken actief is. Ook laten nieuwe studies zien dat volledige afsluiting een positieve werking heeft op de aanpak van schimmels. Op deze wijze kunt u zonder problemen uw behandeling in de zomer beginnen, uw nagels mogen gezien worden. Na de zomer wordt de gel verwijderd en kunt u de behandeling vervolgen met een tinctuur. Zie verder bij gelnagels.

voordelen:
u hoeft geen jaar te wachten op een mooie nagel

nadelen:
geen

Zweetvoeten
Zweetvoeten is een bij iedereen bekend verschijnsel. Vaak wordt met zweetvoeten bedoeld, voeten die onaangenaam ruiken. Deze geur wordt veroorzaakt door de afvalstoffen van de bacteriën in uw zweet. Sommige mensen hebben meer last van zweetvoeten. Bij voortdurende en zeer sterke transpiratie, ook wel bromhydrosis genoemd, kunnen problemen ontstaan. Door het vochtige milieu rondom de voetzool kunnen bacteriën en schimmels makkelijk tot een infectie leiden.
Wat kunt u eraan doen?
was elke dag uw voeten met lauw water
draag sokken die zoveel mogelijk vocht op kunnen nemen
wissel regelmatig uw sokken ( minimaal eenmaal per dag)
draag schoenen van leer. draag zoveel mogelijk open schoenen
wissel elke dag uw schoenen, leer houdt namelijk 48 uur het vocht vast
zijn bovenstaande maatregelen niet afdoende dan kunt u bij ons terecht voor onderstaande producten

Blaren
Voetblaren ontstaan op plaatsen die bloot staan aan veel wrijving. Het deel van de huid waar een blaar ontstaat is meestal vochtig. Door wrijving wordt de huid eerst gevoelig en rood. Vervolgens laat de opperhuid los van de onderlaag en ontstaat er een met vocht gevulde ruimte.
Hoe voorkom je blaarvorming?
koop goedpassende schoenen, laat altijd de maat nemen en altijd als u staat
draag altijd sokken zodat de huid en schoenen van elkaar gescheiden zijn
draag naadloze sokken.draag sokken van goede kwaliteit die voldoende vocht op kunnen nemen
houd uw voeten droog